Un studiu publicat recent în Rețeaua JAMA Open arată o creștere de 175% a diagnosticelor de autism în SUA între 2011 și 2022, atribuindu-se atât îmbunătățirii screening-ului, cât și altor factori biologici și de mediu.
Diagnosticele de autism au crescut în mod special în rândul fetelor și femeilor, cu o creștere de 305% la fete și de 315% la femei adulte. Cea mai mare creștere a fost observată la adulții tineri (26-34 ani), cu un salt de 450%.
Citiți și: Cardi B, într-o explozie de furie, ripostează în timpul concertului din Las Vegas!
Studiul subliniază, de asemenea, disparități rasiale, diagnosticările fiind mai frecvente în rândul populațiilor indigene, precum și la copiii de origine afro-americană, asiatică, hispanică și nativă americană, comparativ cu copiii albi.
Un alt studiu sugerează că expunerea ridicată la bisfenol A (BPA) în timpul sarcinii poate crește semnificativ riscul de simptome autiste la băieți. BPA, un chimical folosit în ambalaje alimentare și alte produse, poate perturba dezvoltarea creierului fetal masculin.
Vedeți și: VIRAL! Tatuajul din Berlin – O capodoperă sau un simplu mâzgălit?
Diagnosticele de autism au scăzut în timpul pandemiei, însă au revenit în 2021 și 2022, depășind nivelurile pre-pandemie.
Autorii studiului subliniază că, pe lângă screening-ul îmbunătățit, factorii biologici și de mediu, precum expunerea la BPA și nașterile premature, ar putea contribui la creșterea ratelor de diagnostic.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.