Un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh sugerează că expunerea mai mare la razele UV ar putea reduce riscurile de boli cardiovasculare și cancer, prelungind astfel speranța de viață în zonele cu lumină solară redusă.
Analizând datele a 395.000 de persoane din Regatul Unit, cercetătorii au descoperit că cei din regiunile mai însorite aveau un risc cu 19% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 12% mai mic de deces cauzat de cancer comparativ cu cei din zone mai puțin însorite.
Citiți și: Revelație științifică: Cum Inteligența Artificială poate prelungi viața oamenilor la 120 de ani!
Folosirea saloanelor de bronzat a fost asociată cu un risc cu 23% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și cu un risc cu 14% mai mic de deces cauzat de cancer. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că beneficiile ar putea fi legate de tendința utilizatorilor de a petrece mai mult timp la soare în general.
Deși studiul subliniază beneficiile potențiale ale expunerii la UV, cercetătorii avertizează asupra riscului de arsuri solare și cancer de piele. Studiul a remarcat o creștere ușoară a cazurilor de melanom, dar fără o creștere a deceselor cauzate de această afecțiune.
Vedeți și: Noaptea Muzeelor 2024: Protest de amploare al muzeelor din România
Saloanele de bronzat emit radiații UV de 10 până la 15 ori mai intense decât lumina solară, crescând riscul de cancer de piele. În 2009, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat radiațiile UV de la saloanele de bronzat drept carcinogene, similar cu azbestul și tutunul.
În ciuda beneficiilor potențiale în zonele cu lumină solară limitată, echilibrul între expunerea la UV și protecția pielii rămâne esențial pentru sănătate.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.