Brücke-Osteuropa, Public domain, via Wikimedia Commons
Într-un semn clar că gigantul tehnologic chinez Huawei găsește soluții pentru a ocoli interdicțiile de export impuse de SUA timp de patru ani, o unitate a companiei a început să livreze noi cipuri chinezești pentru camere de supraveghere, conform a două surse bine informate despre eforturile unității.
Primele livrări către producătorii de camere de supraveghere, din cadrul unității de proiectare a cipurilor HiSilicon a companiei, au început în acest an, conform unei surse, și unei a treia surse din lanțul de aprovizionare al industriei. Una dintre sursele informate despre unitate a afirmat că cel puțin unii dintre clienți erau chinezi.
Huawei a dezvăluit, de asemenea, în ultimele săptămâni, noi smartphone-uri care folosesc cipuri avansate, despre care analiștii spun că sunt produse intern. Toate aceste dezvoltări indică faptul că gigantul tehnologic chinez reușește să depășească controalele de export ale Washingtonului, care din 2019 i-au interzis achiziționarea de componente și tehnologie de la firme americane fără aprobare.
„Aceste cipuri de supraveghere sunt relativ ușor de fabricat în comparație cu procesoarele de smartphone”, a declarat sursa bine informată din lanțul de aprovizionare al industriei de supraveghere, adăugând că revenirea HiSilicon va zgudui piața.
Un factor cheie este că compania pare să fi găsit soluții pentru a evita restricțiile SUA privind software-ul de proiectare a cipurilor. Huawei a anunțat în martie că a realizat progrese în instrumentele de proiectare pentru cipuri produse la și deasupra a 14 nanometri – cu două-trei generații în urma tehnologiei de vârf, dar un avans pentru companie.
HiSilicon furnizează în principal cipuri pentru echipamentele Huawei, dar a avut și clienți externi precum Dahua Technology (002236.SZ) și Hikvision (002415.SZ). Înainte de interdicțiile de export ale SUA, era furnizorul dominant de cipuri pentru sectorul de camere de supraveghere, cu casa de brokeraj Southwest Securities estimând o cotă globală de piață în 2018 de 60%.
Până în 2021, cota de piață globală a HiSilicon a scăzut drastic la doar 3,9%, conform datelor firmei de consultanță Frost & Sullivan.
Una dintre sursele informate despre eforturile unității a declarat că HiSilicon a livrat câteva cipuri de supraveghere de nivel scăzut începând cu 2019, dar că accentul a fost pe arena de nivel înalt și pe recuperarea cotei de piață de la companii precum Novatek Microelectronics Corp (3034.TW) din Taiwan.
La sfârșitul lui august, Huawei a atras atenția când a lansat Mate 60 Pro, un nou smartphone care utilizează un cip avansat și despre care utilizatorii au afirmat că este capabil de viteze 5G. Evenimentul a fost salutat de media de stat chineză și de public ca o revenire a afacerii de smartphone Huawei, după ce a fost afectată de sancțiunile SUA.
Firma de cercetare TechInsights, care a examinat Mate 60 Pro, a descoperit că acesta era alimentat de un nou Kirin 9000S, un cip avansat despre care a spus că cel mai probabil a fost produs în China de către cel mai important producător de cipuri, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) (0981.HK).
Huawei nu a comentat încă capacitatea telefonului de a opera în rețelele 5G sau modul în care a produs cipul avansat. Seria Kirin a fost istoric proiectată de HiSilicon și, înainte de sancțiunile SUA, Huawei a colaborat cu TSMC (2330.TW) din Taiwan pentru producția acestora.
Lansarea a stârnit apeluri din partea legislatorilor americani pentru a exercita presiuni suplimentare și pentru „controale de export mai eficiente” asupra Huawei și a producătorului chinez de cipuri, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) (0981.HK).
Statele Unite nu au dovezi că Huawei poate produce smartphone-uri cu cipuri avansate în volume mari, a declarat secretarul de Comerț al SUA, Gina Raimondo, marți.
Sancțiunile SUA au afectat accesul HiSilicon la software-ul de proiectare electronică (EDA) de la Cadence Design Systems Inc (CDNS.O) și Synopsys Inc (SNPS.O), precum și la Mentor Graphics, o divizie a Siemens AG (SIEGn.DE). Produsele celor trei companii domină sectorul de proiectare a cipurilor, care creează scheme pentru cipuri înainte de fabricarea în masă.
Analizele TechInsights au arătat că Huawei avea acces la unelte sofisticate EDA pentru analiza Mate 60 Pro și a altor componente, cum ar fi cipul său de putere radiofrecvenț ă, lucru care sugerează că Huawei a avut acces la unelte EDA sofisticate, „la care nu ar trebui să aibă acces”, a declarat analistul Dan Hutcheson.
În ciuda restricțiilor de export impuse de SUA, Huawei pare să găsească modalități de a-și revigora producția de cipuri și de a se reinventa pe piața smartphone-urilor și a echipamentelor de supraveghere. Cu progrese în software-ul de proiectare și resurse chinezești, compania se confruntă cu provocările și continuă să inoveze. Între timp, impactul acestor acțiuni asupra relațiilor SUA-China rămâne un subiect de urmărit cu atenție.
Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest.
AI UN PONT? NU RATA OCAZIA! SCRIE-NE PE WHATSAPP ȘI ÎL FACEM CUNOSCUT! 💫