Un nou studiu relevă că majoritatea cernelurilor de tatuaj folosite în SUA conțin compuși chimici periculoși care pot cauza leziuni ale organelor, inclusiv rinichii și sistemul nervos. Cercetările au arătat că 45 din 54 de mostre de cerneală analizate conțineau ingrediente nedeclarate.
Cercetătorii de la Universitatea Binghamton au descoperit că multe cerneluri conțin polietilenglicol, asociat cu necroza renală, și propilenglicol, un alergen puternic. În plus, substanțe precum 2-fenoxietanol, legate de disfuncții ale sistemului nervos, sunt folosite ca conservanți pentru a preveni contaminarea microbiană.
Odată injectată în piele, cerneala poate fi absorbită de celulele albe și se poate răspândi în corp, crescând riscul de complicații, inclusiv inflamații ale nodulilor limfatici. Medicii avertizează că tatuajele pot îngreuna detectarea cancerului de piele și pot afecta sistemul imunitar.
Începând cu 2024, FDA va reglementa cerneala de tatuaj sub prevederile Modernizarea Legii de reglementare a produselor cosmetice. Schimbarea vine după multiple cazuri de îmbolnăviri cauzate de contaminanți microbieni din tatuaje.
Dr. John Swierk, liderul studiului, îndeamnă producătorii să îmbunătățească procesul de etichetare și fabricare, subliniind importanța transparenței pentru siguranța clienților.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.