Studiu: Mașinile electrice „ecologice” au o amprentă de carbon mai mare decât cele pe benzină
Un studiu realizat de Universitatea din Turku, Finlanda, dezvăluie că mașinile electrice (EV) pot genera o amprentă de carbon mai mare decât vehiculele cu motor pe combustie internă (ICE). În medie, proprietarii de EV emit anual mai mult dioxid de carbon decât cei care conduc mașini pe benzină sau motorină.
Potrivit cercetării, un proprietar de EV produce în medie 8,66 tone de CO2 pe an, față de 8,05 tone pentru un proprietar de ICE. Pentru modelele de EV performante, această cifră poate urca la 10,25 tone, cu aproape două tone mai mult decât un vehicul tradițional.
Cercetătorii au identificat veniturile ridicate ale proprietarilor de EV drept principalul factor care contribuie la creșterea emisiilor. Case mai mari, călătorii frecvente și un consum mai mare de resurse sunt legate de stilul de viață luxos al celor care optează pentru vehicule electrice.
Citiți și: Studiu controversat: „55 de elemente nedetectate” în vaccinurile COVID, declarat o farsă
Studiul menționează și influența celebrităților care promovează mașinile electrice de lux. Actori precum Robert Downey Jr. și Cameron Diaz, dar și rapperul Snoop Dogg, sunt mândri posesori de vehicule electrice performante, care atrag atenția datorită statutului și prețurilor ridicate.
Vedeți și: Meta, acuzată de cenzurare a conținutului anti-Kamala Harris pentru a influența alegerile din 2024
Cu toate acestea, date recente arată că vânzările de EV-uri în Uniunea Europeană au scăzut semnificativ, în mare parte din cauza prețului ridicat al acestor vehicule, care este cu aproximativ 31% mai mare decât al modelelor pe benzină sau motorină.
Studiul arată că, în ciuda reputației lor ecologice, vehiculele electrice, în special cele de înaltă performanță, pot avea un impact mai mare asupra mediului decât se credea anterior, din cauza stilului de viață al proprietarilor și a amprentei lor de carbon ridicate.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.