Eliza0027, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
Austria continuă să rămână un partener de încredere pentru importurile de gaz din Rusia, în contrast cu tendințele de reducere a dependenței europene de resursele energetice rusești. Această alegere strategică are implicații semnificative asupra economiei austriece și a relațiilor cu Kremlinul.
În ciuda embargoului economic impus de UE și țările occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei în 2022, Austria a crescut importurile de gaze din Rusia la niveluri record, devenind un client de încredere pentru Gazprom.
În luna ianuarie 2023, Austria și-a majorat importurile de gaze cu 80%, revenind la nivelurile dinaintea invaziei Ucrainei. Această decizie pare să fie în contrast cu ajutorul financiar acordat Ucrainei, care rămâne mult mai mic în comparație cu sumele cheltuite pentru gazele rusești.
Deși pare surprinzătoră, această relație solidă cu Rusia are rădăcini în istoria modernă a Austriei. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Austria a devenit o zonă de ocupație împărțită între SUA, Marea Britanie, Franța și Uniunea Sovietică, înainte de a semna Tratatul de Independență din 1955, care a restabilit Austria ca stat suveran.
Neutră din punct de vedere militar și politic, Austria a dezvoltat relații semnificative cu Rusia, în special în sectorul energetic. În 2018, președintele rus Vladimir Putin a semnat acorduri majore privind furnizarea de gaze cu Austria, ceea ce a condus la acuzații de influență rusă asupra politicienilor austrieci. Cu toate acestea, relația a continuat să se dezvolte.
În prezent, Austria a devenit un client important pentru Gazprom, angajându-se să importe gaze rusești până în 2040. Chiar și în ciuda presiunilor internaționale de a reduce dependența de Rusia, actualul cancelar austriac, Jarl Nehammer, a refuzat să sancționeze compania OMV pentru importurile masive de gaze rusești, afirmând că acestea sunt parte a obligațiilor contractuale.
Valoarea importurilor austriece de gaze din Rusia se ridică la 7 miliarde de euro de la începutul invaziei Ucrainei, în timp ce ajutorul economic acordat Ucrainei de către Austria se limitează la aproximativ 200 de milioane de euro.
Această alegere strategică a Austriei de a rămâne un client de încredere pentru Rusia are implicații semnificative în contextul geopolitic european și în relațiile cu alte țări europene, precum și în privința discuțiilor legate de aderarea României la spațiul Schengen, unde Austria pare să fie reticentă din motive ce ar putea fi legate de influența Rusiei în politica sa.
Timo Breidenstein (GFDL 1.2 or GFDL 1.2), via Wikimedia Commons