Congresul American Adoptă Lege pentru Interzicerea TikTok în Lipsa Vânzării de Către Compania Mamă cu Legături la CCP
Congresul American a adoptat o legislație care ar putea interzice efectiv platforma populară de social media TikTok să opereze în Statele Unite dacă compania mamă din China, ByteDance Ltd., nu își vinde cota în platformă în decurs de un an.
La data de 14 martie, Comitetul pentru Energie și Comerț al Camerei Reprezentanților a adoptat cu unanimitate de voturi o legislație care obligă TikTok să se despartă de proprietapainttea sa chineză. Legea de Protejare a Americanilor de Aplicațiile Controlate de Adversari Străini ar forța platformele de social media considerate a fi controlate de adversari străini și care prezintă o amenințare la securitatea națională a SUA să se despartă de companiile mamă în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii, în caz contrar aceste aplicații vor fi interzise în Statele Unite.
Rep. Cathy McMorris Rodgers (R-WA), președinta comitetului, a declarat că legislația este vitală pentru a pune capăt încercărilor Partidului Comunist Chinez (PCC) de a „viza, supraveghea și manipula americani”.
„Protejarea datelor americanilor și abordarea amenințării serioase la adresa securității naționale reprezentate de PCC a fost prioritatea mea în toată această perioadă”, a declarat ea. „I-am dat TikTok-ului o alegere clară: să se despartă de compania mamă, care este sub controlul PCC, și să rămână în funcțiune în Statele Unite, sau să se alăture PCC și să se confrunte cu o interdicție.”
Legea a fost adoptată de Camera Reprezentanților cu un sprijin bipartisan puternic, cu 360 de voturi pentru și 58 împotrivă. Proiectul de lege este acum îndreptat spre Senat.
TikTok s-a opus vehement interdicției propuse, susținând că încalcă drepturile garantate de Primul Amendament ale utilizatorilor săi.
Shou Zi Chew, CEO-ul TikTok, a declarat într-un videoclip postat pe platformă în martie pentru a-și asigura utilizatorii cu privire la aplicație.
„Nu ne vom opri să luptăm și să ne susținem pentru voi”, a spus Shou în videoclip. „Vom continua să facem tot ce putem, inclusiv să ne exercităm drepturile legale, pentru a proteja această platformă uimitoare pe care am construit-o împreună cu voi.”
De atunci, TikTok a alocat resurse substanțiale, inclusiv 5 milioane de dolari în reclame TV, pentru a influența opinia publică și a obține sprijin împotriva legislației. Creatorii de conținut, inclusiv o călugăriță, și-au adus vocile în campanie, argumentând că o interdicție ar încălca drepturile garantate de Primul Amendament.
„Este regretabil că Camera Reprezentanților folosește pretextul asistenței străine și umanitare importante pentru a împinge din nou printr-un proiect de lege de interdicție care ar încălca drepturile la libera exprimare ale a 170 de milioane de americani, ar distruge 7 milioane de afaceri și ar închide o platformă care contribuie cu 24 de miliarde de dolari la economia SUA anual.”
A declarat Alex Haurek, purtător de cuvânt al companiei.
Chiar și organizații precum Uniunea Americană pentru Libertăți Civile au sprijinit aplicația și au dat o declarație oficială pentru a-și susține lupta legală.
„Congresul nu poate lua drepturile a peste 170 de milioane de americani care folosesc TikTok pentru a se exprima, a se implica în advocacy politic și a accesa informații din întreaga lume.”
A declarat Jenna Leventoff, avocatul grupului.
Cu toate acestea, legislatorii rămân fermi în poziția lor, invocând lipsa de transparență și potențiala exploatare a datelor utilizatorilor.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.
National Museum of Romanian History, GFDL, via Wikimedia Commons