No machine-readable author provided. Peripitus assumed (based on copyright claims)., Public domain, via Wikimedia Commons
Rata de fertilitate a Statelor Unite a scăzut la 1,62 nașteri pe femeie în 2023, înregistrând o scădere de două procente față de anul precedent, conform datelor federale. Aceasta reprezintă cea mai scăzută rată de fertilitate înregistrată vreodată, începând cu anii 1930, când guvernul a început să urmărească acest indicator.
Declinul reflectă o tendință continuă pe măsură ce femeile americane se confruntă cu provocări economice și sociale, care le determină pe multe să amâne sau să renunțe complet la a avea copii. Cele care rămân însărcinate au mai puțini copii și mai târziu în viață.
În același timp, tinerii sunt tot mai incerți cu privire la viitorul lor și cheltuie o mare parte din veniturile lor pe chirie sau pe achiziționarea unei locuințe, datorii de studiu și alte necesități. Femeile în vârstă de 20 de ani care amână în prezent să aibă copii ar putea să aibă mai puțini decât ar fi dorit în mod normal din motive economice.
“Oamenii iau decizii destul de raționale în privința dacă să aibă sau nu un copil”, a declarat Karen Benjamin Guzzo, director al Centrului de Populație Carolina de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill. “În cele mai multe cazuri, cred că ceea ce decid este «Da, aș vrea să am copii, dar nu încă».”
Numărul nașterilor anul trecut a fost cel mai mic din 1979, conform datelor provizorii. Aproximativ 3,59 milioane de copii s-au născut în SUA în 2023, o scădere cu două procente față de 3,66 milioane în 2022. Cifrele sunt provizorii și este posibil să se ajusteze ușor când vor fi publicate datele finale mai târziu în acest an.
Rata totală de fertilitate a atins punctul culminant în timpul baby-boom-ului de după Al Doilea Război Mondial, cu o rată de peste trei nașteri pe femeie, înainte de a scădea în anii 1960 și 1970. Mai recent, rata totală de fertilitate a scăzut constant de la 2,12 nașteri pe femeie în 2007, înainte de criza financiară.
Rata în SUA a rămas în general sub sau în jurul valorii de 2,1 copii pe femeie, cunoscută sub numele de „rata de înlocuire„, începând cu anii 1970. O rată de 1,62 în 2023 marchează un nou minim și un semn al anilor de declin.
Nașterile în 2023 au fost mai scăzute decât în orice alt an din 1979, arată datele. Nașterile în SUA au crescut ușor în timpul și după pandemia de coronavirus din Wuhan.
Ratele de nașteri au scăzut mai mult pentru femeile mai tinere între 2022 și 2023, conform datelor provizorii, în timp ce ratele pentru femeile în vârstă de 40 de ani au rămas neschimbate.
Femeile în vârstă de la mijlocul până la sfârșitul anilor 30 își fac copii la rate similare cu cele din prima jumătate a anilor 20. Ratele de nașteri pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani au scăzut la 54,7 nașteri la 1.000 de femei, apropiindu-se de ratele pentru femeile cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, care au scăzut cu patru procente la 55,4 nașteri la 1.000 de femei în 2023.
În timp ce ratele de nașteri pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani continuă să scadă, acestea au scăzut doar cu trei procente anul trecut – o rată mai mică decât declinul anual mediu de șapte procente înregistrat între 2007 și 2022.
În ciuda tratamentelor de fertilitate precum fertilizarea in vitro, congelarea ovulelor și inseminarea artificială, încercarea de a avea copii mai târziu în viață poate avea șanse mai mici de succes și riscuri pentru sănătate.
Vizionați acest episod al „Light Listening” care discută motivele din spatele declinului accentuat al nașterilor în SUA.
EPISODUL 57: Nașterile în SUA au scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din 1979
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.