Descoperire Cheie: Eliminarea Celulelor 'Zombie' Ar Putea Inversa Impactul Îmbătrânirii Cerebrale Induse de Covid
Cercetătorii au identificat modalități de inversare a unui proces celular declanșat de Covid și care contribuie la îmbătrânirea prematură a creierului. O echipă de la Universitatea din Queensland a făcut un pas important în cercetarea impactului Covid-19 asupra sănătății cerebrale. Utilizând modele sintetice de organoide cerebrale crescute în laborator din celule stem umane, au identificat patru medicamente care ar putea inversa un proces celular declanșat de Covid-19, proces ce contribuie la îmbătrânirea prematură a creierului. Această descoperire promite să atenueze efectele neurologice pe termen lung ale infecției cu Covid-19.
„Am descoperit că Covid-19 accelerează prezența celulelor ‘zombie’ sau senescente, care se acumulează treptat și natural în creier pe măsură ce îmbătrânim,” a declarat Dr. Julio Aguado de la Australian Institute for Bioengineering and Nanotechnology (AIBN) de la UQ.
„Celulele senescente sunt cunoscute că induc inflamația și degenerarea țesuturilor, expunând pacienții la deficiențe cognitive precum confuzia mentală și pierderea memoriei.”
Dr. Aguado a menționat că confirmarea faptului că Covid-19 a fost un catalizator pentru această îmbătrânire prematură a determinat o încercare de a reseta „ceasul biologic” al creierului.
„Am folosit organoidele cerebrale pentru a testa o serie de terapii, căutând orice substanță capabilă să elimine aceste celule senescente,” a spus el.
Conform unui comunicat de presă, cercetătorii au identificat patru medicamente care elimină selectiv celulele cauzate de Covid-19 – navitoclax, ABT-737, fisetin și o combinație de dasatinib plus quercetin (D+Q).
Dr. Aguado a menționat că medicamentele au reîntinerit creierul și au redus șansa de apariție a simptomelor neurodegenerative în organoide, precum și într-un model de șoarece infectat cu Covid-19.
„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismele implicate, dar acest studiu reprezintă un pas semnificativ în cunoașterea relației intricate dintre infecțiile virale, îmbătrânire și starea neurologică,” a afirmat el.
„Pe termen lung, putem anticipa utilizarea extensivă a acestor medicamente pentru tratamentul sindroamelor persistente post-infecție cauzate de infecțiile virale precum Covid-19.”