Pete Woodhead, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
Guvernul Regatului Unit intenționează să aloce patru milioane de lire sterline (5 milioane de dolari) pentru dezvoltarea unor unități mobile de poliție echipate cu tehnologie de recunoaștere facială în timp real, care pot scana fețele oamenilor pe stradă, presupus pentru a combate crimele comerciale.
Conform anunțului premierului Rishi Sunak, programul va folosi tehnologii de supraveghere de ultimă generație în valoare de 55,5 milioane de lire sterline (69,24 milioane de dolari) în următorii patru ani, inclusiv unități mobile echipate cu sisteme de recunoaștere facială în diferite zone publice. Aceste unități vor captura imagini în timp real din spațiile publice, comparându-le cu o bază de date a suspecților căutați pentru infracțiuni precum furtul din magazine. În consecință, forțele de ordine vor primi notificări pentru a intercepta țintele.
„Din 2010, infracțiunile violente și cele de proximitate în Anglia și Țara Galilor au scăzut dramatic, demonstrând că planul nostru de a menține străzile sigure funcționează. Totuși, furturile din magazine și violența și abuzul asupra angajaților din comerț continuă să crească”.
A declarat Rishi Sunak
„Le transmit un mesaj acestor infractori – fie că sunt bande criminale organizate serios, infractori recidiviști sau hoți oportuniști – care cred că pot scăpa cu furtul din aceste afaceri locale sau cu abuzul asupra angajaților din magazine, ajunge este suficient„, a adăugat el. „Magazinele noastre locale sunt sângele vieții comunităților noastre și trebuie să fie libere să facă comerț fără amenințarea crimei sau a abuzului„.
Avocații pentru libertățile civile, inclusiv Big Brother Watch, au exprimat opoziție față de program.
Silkie Carlo, directorul Big Brother Watch, a denunțat programul drept o încercare greșită de a compensa deficiențele din aplicarea legii. Carlo a argumentat că, deși este esențial să se țină cont de infractori, extinderea propusă a tehnologiei de supraveghere reprezintă o reacție intruzivă și disproporționată.
„Este complet absurd să se impună supravegherea de masă asupra publicului sub pretextul combaterii furturilor, în timp ce poliția nu reușește să se prezinte nici măcar la 40 la sută dintre incidentele violente de furt din magazine sau să investigheze corespunzător multe alte infracțiuni mai grave„, a spus el. „În loc să resurseze poliția să urmărească activ persoanele care prezintă un pericol pentru public, investiția guvernului în camere de recunoaștere facială pentru infracțiuni comerciale se bazează pe hoții care trec în fața camerelor de poliție marcate și, ca atare, va viza eficient fructul cel mai la îndemână„.
Mai mult, absența scrutinului parlamentar sau public asupra acestor planuri subliniază lipsa de supraveghere democratică. Carlo a avertizat că implementarea supravegherii în timp real a recunoașterii faciale nu numai că ar cheltui bani publici, ci ar și eroda intimitatea și libertățile civile.
„Este o pierdere de timp abisală a banilor publici pe o tehnologie periculos de autoritară și inexactă asupra căreia nici publicul, nici parlamentul nu au votat vreodată. Aceste planuri guvernamentale vor costa nu numai banii publici, ci și intimitatea și libertățile civile ale publicului. Recunoașterea facială în timp real poate fi comună în China și Rusia, dar aceste planuri guvernamentale plasează Marea Britanie complet în afara sincronizării cu restul lumii democratice. Această tehnologie orwelliană nu are loc în Marea Britanie„.
La rândul său, Big Brother Watch a lansat o campanie împotriva măsurii și caută semnături pe o petiție împotriva programului.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.