National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
Un nou studiu preprint în domeniul celulelor de la Universitatea Brown a descoperit că proteina spike de la SARS-CoV-2, virusul responsabil de coronavirusul Wuhan (COVID-19), ajută celulele canceroase să supraviețuiască și să reziste chimioterapiei.
Conform studiului, condus de Dr. Wafik El-Deiry, directorul Centrului de Cancer Legorreta de la Brown, proteina spike ar putea promova supraviețuirea și creșterea cancerului prin interferarea cu activitățile anticancer, blocând funcția unui genă crucială de supresor al cancerului cunoscută sub numele de p53.
El-Deiry și colegii săi au observat că atunci când celulele canceroase au întâlnit subunități de proteină spike, s-a redus activitatea p53, o proteină care ajută la apărarea organismului împotriva tumorilor. Acest lucru a permis celulelor canceroase să scape de apărările naturale ale organismului împotriva formării tumorilor. De asemenea, El-Deiry a explicat că interferarea cu p53 poate promova atât dezvoltarea cancerului, cât și creșterea acestuia.
Citiți și DECLIN DEMOGRAFIC ÎN SUA: Rata de fertilitate atinge cel mai scăzut nivel din istorie în 2023
Un studiu japonez, publicat în revista medicală Cureus pe 8 aprilie, a confirmat concluziile cercetării de la Brown.
Studiul a examinat ratele de mortalitate ajustate în funcție de vârstă pentru 20 de tipuri diferite de cancer în Japonia folosind statistici oficiale privind decesele, infecțiile cu SARS-CoV-2 și ratele de vaccinare din perioada 2020-2022. Japonia, care acum administrează a șaptea doză de vaccin, prezintă „creșteri semnificative din punct de vedere statistic” în decesele cauzate de cancer după administrarea celei de-a treia doze de vaccin.
Pe parcursul primului an al pandemiei în 2022, nu au existat mortalități excesive cauzate de cancer (-0,4%). Cu toate acestea, datele arată unele mortalități excesive de 1,1% după campaniile de vaccinare în masă cu prima și a doua doză în 2021, și apoi mortalități excesive mai mari de 2,1% în 2022 după implementarea celei de-a treia doze de vaccin.
În 2022, mortalitatea excesivă pentru toate tipurile de cancer, în special pentru cancerele sensibile la estrogen și receptorul alfa al estrogenului (ERα), inclusiv cancerele de ovar, leucemie, prostată, buze/gură/faringe, pancreatic și de sân, a devenit semnificativă. În afară de cancerele sensibile la ERα, studiul arată și o tendință îngrijorătoare în ratele de mortalitate pentru cele mai fatale tipuri de cancer – pulmonar, colorectal, gastric și hepatic – care scădeau înainte de pandemie. Cu toate acestea, ritmul de scădere a încetinit după lansarea vaccinurilor COVID-19.
Toate cele șase tipuri de cancer au depășit valorile de mortalitate anticipată în 2021 și 2022, chiar dacă cancerul pancreatic deja înregistra o creștere constantă înainte de pandemie.
Cele mai multe mortalități legate de cancer au avut loc în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 80 și 84 de ani, cu peste 90% dintre aceștia primind a treia doză de vaccin. Aproape 100% dintre vaccinurile administrate au fost pe bază de ARNm, în principal Pfizer (78%) urmat de Moderna (22%).
Mai mult, cercetătorii au argumentat că chiar și cu screeningul redus pentru cancer și accesul limitat la îngrijiri medicale la acea vreme, creșterea ratei de mortalitate în aceste tipuri de cancer este încă inexplicabilă din cauza restricțiilor soluționate privind accesul la îngrijirile medicale pentru screeningul și tratamentul cancerului în 2022.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.