Refinanțare de 500 de miliarde de dolari: Un obstacol major pentru companiile îndatorate
Într-un context economic complicat, companiile îndatorate din Europa, Orientul Mijlociu și Africa se confruntă cu o provocare majoră în prima jumătate a anului 2024 – refinanțarea unei sume de 500 de miliarde de dolari. Această situație ar putea pune în pericol multe dintre afacerile care au supraviețuit cu dificultate până acum, deși o posibilă creștere a ratelor dobânzilor ar putea aduce o ușurare temporară.
Datorită creșterii costurilor de împrumut după ani de dobânzi reduse, companiile se vor confrunta cu o competiție acerbă pentru a obține suficientă finanțare într-o cursă de refinanțare corporativă fără precedent în ultimii ani. Totodată, băncile își restrâng riscul în perspectiva regulilor mai stricte privind capitalul.
Potrivit unei analize realizate de firma de consultanță în restructurare Alvarez & Marsal (A&M), valoarea împrumuturilor și a obligațiunilor companiilor care ajung la scadență în acea perioadă de șase luni este mai mare decât în oricare alt interval echivalent până la sfârșitul anului 2025.
Specialiștii din industria financiară avertizează că se prefigurează o criză, cu numeroase companii mai slabe și mai mici care caută noi împrumuturi private și acorduri de datorie publică chiar în momentul în care costurile de împrumut ale guvernelor – care influențează ratele de dobândă ale împrumuturilor – cresc la nivel global.
Eșecul de a obține suma necesară la ratele pe care le pot suporta ar putea duce la insolvențe și concedieri.
„Creșterea ratelor dobânzilor devine din ce în ce mai problemă pentru companii, în special pentru acele afaceri considerate ‘zombi’, care au supraviețuit cu greu într-un context de dobânzi scăzute, abia reușind să-și acopere datoria,” a declarat Julie Palmer, partener la firma de restructurare britanică Begbies Traynor.
Termenul „zombie” este folosit în mod general în contextul afacerilor pentru a face referire la companiile care depind de sprijinul guvernelor, al creditorilor și al investitorilor pentru a rămâne pe linia de plutire.
Acest sprijin poate include restructurarea plăților împrumuturilor, oferirea de rate reduse sau alte condiții mai relaxate, ceea ce poate ajuta băncile să evite anularea împrumuturilor.
Semnele de distres sunt deja vizibile. Cele mai recente date oficiale de la Biroul Național de Statistică din Marea Britanie au arătat că insolvențele corporative în Anglia și Wales au fost de 2.308 în luna august, în creștere cu 19% față de anul precedent.
Raportul trimestrial Red Flag al Begbies Traynor privind distresul corporativ, care acoperă perioada aprilie-iunie, a constatat că 438.702 de companii din întreaga Marea Britanie se aflau în „distres semnificativ”, în creștere cu 8,5% față de anul anterior.
Retailerul britanic de discount Wilko a intrat în administrare în această vară, ceea ce a dus la mii de concedieri.
Al șaselea cel mai mare retailer din Franța, Casino (CASP.PA), tocmai a finalizat o restructurare a datoriei pentru a evita falimentul.
„Băncile centrale iau o pauză, dar nu sunt gata să declare că majorările ratelor au luat sfârșit,” a declarat Nicola Marinelli, profesor asistent de finanțe la Universitatea Regent. „Băncile și fondurile de private equity au așteptat să vadă dacă se va schimba situația, dar ratele mai mari nu mai permit acest lucru.”
SCENARIUL PREDEFINIT
Banca Angliei a avertizat băncile să nu subestimeze riscul de neplată al împrumuturilor corporative și să evite să se bazeze pe modele care măsoară riscul în întregi sectoare, în loc să se concentreze pe împrumuturile individuale, după ce Anglia și Wales au înregistrat cel mai mare număr de insolvențe corporative din 2009 în al doilea trimestru.
Una dintre marile bănci trimite acum lunar 100 de întreprinderi mici către echipa sa de restructurare, de zece ori mai mult decât în urmă cu 18 luni, a afirmat Paul Kirkbright, director general în cadrul departamentului de restructurare al A&M. El a refuzat să dezvăluie numele băncii.
Un senior bancar a declarat Reuters că banca sa are planuri de a transfera sute de angajați pentru a susține clienții de afaceri aflați în dificultate, în cazul în care costurile ridicate de finanțare și cererea consumatorilor în scădere împing mai multe companii pe marginea prăpastiei.
Cu toate acestea, până în prezent, împrumutătorii de afaceri nu au arătat semne semnificative de stres, au declarat doi surse bancare seniori pentru Reuters.
Această rezistență se datorează în parte lichidității injectate în economie în timpul pandemiei, dar revizuirile de la sfârșitul anului ale calității active a băncilor – care măsoară soliditatea unui împrumut – vor fi cruciale, a spus Kirkbright.
Datele Băncii Angliei au arătat că creditele brute în prima jumătate a anului 2023 au fost cu 12% mai mici decât în perioada anterioară de șase luni. Corpul de comerț UK Finance a descris cererea de împrumuturi în rândul întreprinderilor mici drept „mutedă” în Revista de Finanțe a Afacerilor din T2 din 13 septembrie.
Cu toate acestea, sarcina de refinanțare nu poate fi amânată la nesfârșit.
„Colegii noștri din domeniul insolvențelor sunt deja ocupați în segmentul mai mic al pieței, și aici începe totul,” a spus Kirkbright, adăugând că echipa de restructurare a A&M din SUA a văzut, de asemenea, o influx semnificativă – un indicator principal pentru Europa.
Eva Shang, co-fondatoarea și CEO-ul Legalist, un fond de hedging cu sediul în SUA care oferă finanțări pentru companiile din Capitolul 11 a declarat că firma sa a primit mai mult de 300 de cereri de finanțare începând din ianuarie, în special de la afacerile de pe Main Street aflate în dificultate din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a încheierii stimulentelor COVID.
Experții din industrie spun că regulile mai stricte privind capitalul pentru bănci care vor intra în vigoare din 2025 ar putea limita apetitul pentru sprijinirea companiilor care au nevoie de finanțare nouă.
Katie Murray, CFO la NatWest Group (NWG.L), a declarat la o conferință luna trecută că banca sa are preocupări cu privire la modul în care regulile de capital Basel III ar putea afecta împrumuturile pentru întreprinderile mici.
Unii creditori au restrâns termenii de credit și au renunțat chiar la anumite companii mai mici, în timp ce analizează profitabilitatea acestor relații, a spus Naresh Aggarwal, directorul de politici al Asociației Trezorierilor Corporativi. El a indicat sectoarele construcțiilor și al comerțului cu amănuntul ca fiind cele mai afectate.
Ravi Anand, director general al ThinCats, un creditor specializat, a spus că firmele fără active mari au dificultăți în a accesa finanțarea bazată pe valoarea în raport cu împrumuturile bazate pe profitul de bază, provenite de la băncile tradiționale.
„Piața creditelor apalancate este întotdeauna ciclică, unele bănci sunt în joc și apoi sunt în afara lui,” a spus Anand. „Aceste împrumuturi necesită multă muncă suplimentară pentru a evalua fluxurile de numerar în mișcare constantă și în acest tip de mediu,” a spus el.
Companiile care au nevoie de capital vor apela, de asemenea, la firmele de private equity, care devin tot mai selective în privința companiilor pe care le susțin.
Orice eșec major al unei companii ar putea avea un „efect de contaminare”, a spus Tim Metzgen, director general al A&M.
„Pare că este vorba despre un acrobat pe sfoară – s-ar putea să ajungă cu bine la capăt, dar există câteva vânturi puternice care ar putea să-l răstoarne.”