Studiu: Consumul unei căni de ceai negru ar putea preveni infectarea cu COVID-19
Un nou studiu sugerează că simptomele asociate frecvent cu coronavirusul Wuhan (COVID-19) ar putea fi prevenite prin consumul zilnic a unei căni de ceai negru, conform cercetătorilor de la Universitatea Georgia (UGA).
Potrivit cercetătorilor de la UGA, o cană de ceai negru oferă o linie suplimentară de apărare împotriva posibilei infecții, „inactivând” presupusul virus în cavitatea bucală.
Cinci varietăți diferite de ceai – raspberry zinger, eucalyptus mint, mint medley, ceai verde și ceai negru – au fost evaluate în cadrul studiului, fiecare preparată cu un singur plic de ceai lăsat la infuzat timp de 10 minute. Toate tipurile de ceai au redus prevalența COVID cu 96% în decurs de 10 secunde de la contactul în cavitatea bucală.
Dintre cele cinci ceaiuri testate, ceaiul negru a fost cel mai eficient, reducând potențialul de infectare cu COVID cu uimitoarele 99,9%.
„La acest moment, nu sugerăm ceaiul ca intervenție independentă împotriva COVID deoarece virusul se replică și în nas și s-ar putea să fi ajuns deja în plămâni în momentul în care o persoană testează pozitiv,” a comentat Malak Esseili, virolog la UGA și liderul studiului.
„Dar ceaiul poate fi un strat suplimentar de intervenție pe care pacienții și familiile lor îl pot adopta cu ușurință în mod regulat,” a adăugat Esseili.
Descoperirile sunt susținute și de un alt studiu realizat la Universitatea de Medicină a Prefecturii Kyoto din Japonia. Cercetătorii de acolo au descoperit că atât ceaiul verde, cât și ceaiul matcha pot ajuta la limitarea transmiterii COVID.
În varietățile de ceai verde, două compuși – EGCG (epigallocatechin gallate) și TFDG (theaflavin digallate) – par să se lege de proteina spike a COVID, făcându-l ineficient în cauzarea infecției.
Ceaiul verde și cel matcha au fost găsite în același studiu japonez ca fiind deosebit de eficiente împotriva tulpinii Omicron a COVID.
„Având ceva accesibil, ușor de pregătit și potrivit pentru toată familia ar fi ideal,” a adăugat Esseili despre studiul său privind ceaiul negru.
Studiul lui Esseili a început la începutul pandemiei de COVID, când lumea era speriată de media și guverne să se închidă și să poarte măști, un fenomen fără precedent la nivel global.
Esseili căuta ceva care să o protejeze pe ea și familia ei și s-a pus pe cercetat remedii naturale care să fie ușor de utilizat și plăcute pentru majoritatea oamenilor. Ceaiul negru a fost alegerea perfectă, iar după o scurtă plimbare la magazinul alimentar, s-a pus pe investigarea băuturii.
„Inactivarea SARS-CoV-2 în gură și în gât contează pentru că asta potențial reduce introducerea virusului în sistemul respirator inferior,” a explicat ea.
Încă sunt necesare studii clinice pentru a înțelege mai bine cum acționează ceaiul pentru a proteja împotriva COVID. Se pare că funcționează atât ca băutură, cât și ca gargară, ceea ce înseamnă că oamenii pot clăti ceai negru în gură fără să-l și consume și totuși să obțină beneficii de la el.
Esseili este virolog la Centrul pentru Siguranța Alimentară al UGA în Colegiul de Științe Agricole și de Mediu. Studiul ei a fost publicat în jurnalul Food and Environmental Virology, un jurnal Springer.
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Prezentul articol provine din surse externe necunoscute și, ca atare, informațiile furnizate pot să nu fie verificate sau să fie incomplete. Nu putem garanta veridicitatea sau acuratețea acestora. Ne dorim să oferim diversitate în conținutul nostru, însă recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.