U.S. Department of State from United States, Public domain, via Wikimedia Commons
Declarația finală de la summitul din Elveția privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 din cele 93 de state participante. Summitul a fost organizat la cererea Kievului, fără participarea Rusiei.
Șase state din G20 – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India și Indonezia – alături de Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia și Vatican, nu au susținut declarația.
Declarația face apel la „implicarea tuturor părților” în demersurile de încetare a ostilităților și reafirmă principiile suveranității și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina.
Textul subliniază importanța ne-militarizării securității alimentare, având în vedere impactul invaziei asupra aprovizionării cu cereale și îngrășăminte. De asemenea, cere eliberarea prizonierilor de război și a copiilor ucraineni deportați ilegal.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că nu este pregătită pentru o pace justă și a reiterat că Ucraina nu va renunța la teritoriile sale și la aspirația de aderare la NATO.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este gata de negocieri, dar a condiționat încetarea focului de retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia.
Summitul din Elveția a avut loc fără participarea Rusiei, care nu a fost invitată, iar China a ales să nu participe.
Vedeți și Guvernele Lumii Confiscă Domeniile Z-Library: Amenințare la Libertatea de Informare?
Pe site-ul Vreinuvrei.ro, dorim să subliniem că nu promovăm teorii ale conspirației anti-vaccinare, știri false de extremă dreapta sau medicina alternativă, pseudostiință, dezinformare sau extremism de extremă dreapta. Nu comercializăm și nici nu susținem medicina alternativă, nu negăm schimbările climatice și nu facem afirmații tendențioase în privința nutriției și sănătății. În cazul în care articolele par să facă referire la aceste aspecte, este doar o coincidență. Ne respectăm cititorii și recunoaștem dreptul fiecăruia la liberul arbitru, înțelegând că aceasta implică libertatea de a lua decizii, care nu sunt dictate de articolele noastre. Deși acest articol se bazează pe informații provenite din surse recunoscute și respectate, este important să reținem că informațiile pot să nu fie verificate integral sau să fie incomplete. Recomandăm cititorilor să abordeze informațiile critic și să le supună unei analize riguroase.